Heb jij een helicopterview?


Onlangs vroeg een opdrachtgever (bedrijf met 8-10  virtuele professionals) mij om een persoonlijkheidstest te doen. Zij werken met de Kolbe test. Deze test geeft aan wat je persoonlijke manier van leren is en hoe je omgaat met dagelijkse situaties in je werk. Dit bedrijf gebruikt voor ieder nieuwe virtuele professional binnen hun bedrijf deze test en adviseren ook hun klanten (veelal bedrijven) deze test te gebruiken.
Waarom? Om onze samenwerking zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en het optimale uit onze samenwerking te halen. Hoe fijn is dat? Terwijl ik ondernemer ben. Hoe weinig bedrijven/organisatie doen dit met hun werknemers.

Altijd leuk om een test te maken en te lezen wat eruit komt. En wat blijkt, ik heb een helikopterview. Spin in ’t web. Ik scoor op alle 4 de niveaus (informatie verwerken, systematisch werken, mate van verandering en implementeren/praktisch bezig zijn) ongeveer hetzelfde. Ik ben iemand die vanuit een ‘strategische’ positie alles overziet, goed kijkt en luistert, “puzzelstukjes” kan verbinden en snel reageert op ontwikkelingen.

Zo’n test bevestigt eigenlijk wat ik al onbewust wist, maar ik zie nu ook dat ik in mij hele loopbaan over deze competentie beschik. Sterker nog, het is altijd al aanwezig geweest. Het zit in mijn DNA.

Zelf heb je vaak een blinde vlek voor dit soort informatie, het is voor mij zo gewoon om te denken en te handelen en het grote geheel te zien. Dat maakt de Kolbe test ook zo waardevol. Het zegt iets over mij als persoon zowel nu als vroeger.
Voor mijn werk als VP(virtueel professional) was ik IC-verpleegkundige. En als IC-verpleegkundige gebruikte ik ook mijn helikopter view, het is eigenlijk een belangrijk vereiste voor dit vak. Ik bewaak alle vitale functies van een patiënt, maar ben daarnaast de centrale figuur in het behandelteam, dat vaak uit vele disciplines bestaat (intensive-care arts, internist/chirurg, fysiotherapeut, diëtiste, consulterend specialist enz.).
Lange tijd was ik niet meer gelukkig in dit werk in de zorg. Omdat ik nogal specialistisch ben opgeleid, zag ik ook geen mogelijkheid welk werk mij ook nog goed zou passen.
Uiteindelijk heb ik toch die stappen gezet, die mij hebben gebracht bij mijn huidige werk als ondernemer en virtueel professional. Ik ben iedere dag blij met het werk dat ik doe. (en het inzetten van mijn helikopter view)
En al mijn kennis die ik heb opgedaan in de 20 jaar als verpleegkundige, die komt ook nog altijd goed van pas. Weten hoe je als mens in elkaar zit, dat zouden meer mensen moeten weten.

Jezelf kennen is dus heel waardevol voor al je relaties waarmee je samenwerkt. Zeker ook als ondernemer! (want vaak werk je alleen en is er niemand die jou een spiegel voor houdt)
Kan je ook aanraden zelf eens een test te maken. Hoe beter je jezelf kent, des te meer waarde kun je bieden voor jouw klanten/organisatie of waar je ook werkt.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *